Träningslära, del 1

En stor del av denna timsatsning kommer att handla om träning. Inte bara för att det är roligt med träning, utan för att det verkar vara en effektiv metod för att bli snabbare. Vid en närmare granskning av framgångsrika cyklister (världsmästare och liknande) visar det sig att alla tycks träna. Olika mycket och på olika sätt, men tränar, det gör de.  Eftersom jag tror mycket på titta på och ta efter eliten, så börjar jag med en genomgång av några svenska hjältar. Ett och annat faktafel kan förekomma, men i stora drag är detta hur de faktiskt tränade.

Berndt Johansson

OS vinnare 1976, sedan framgångsrik som proffs. Snabb. Efter att som de flesta ha tränat lagom varierat lade Berndt om sin träning, och satsade helt på lugn mängdträning. Han rullade runt 15 mil per dag, i makligt tempo.

Bröderna Fåglum (Eller Pettersson, som de hette från början, och som Gösta fortfarande heter)

Fyra bröder som blev världsmästare i lagtempo flera gånger, och sedan fortsatte rada upp framgångar som proffs. Bäst var Gösta, som blev trea i Tour de France 1970, och vann Giro di Italia 1971, men de övriga tre var inte dåliga de heller. Bröderna tränade alltid hårt, men sällan långt. Oftast lagtempo tillsammans, med det självklara målet att hänga av varandra. Låg på fem träningstimmar i veckan hela vintersäsongen. Därefter kastade de sig direkt in i etapplopp med 20-milaetapper. Och vann.

Gunder Hägg

Svensk löparlegend. Vann det som fanns att vinna under fyrtiotalet. Slog hur många världsrekord som helst. Gunder hävdade bestämt att man inte skulle ta ut sig. Lätt och flytande skulle det vara, både på träning och tävling. Aldrig ta i så att man blir trött och stumnar. Speciellt länge tränade han inte heller, halvannan timme på sin höjd.

Under-Gunder

En och annan slutsats angående optimalt träningsupplägg finns att dra. Mer om  detta i kommande inlägg.

Det här inlägget postades i Träningslära. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s